IMAGINI şi resurse

Cu scuzele de rigoare că nu am reuşit să mă descurc grozav cu postarea imaginilor, vă indic câteva link-uri către opere de artă a sticlei pe care le-am selecţionat. Unele materiale necesită câteva momente pentru a porni… fiţi, vă rog, în mood de relaxare, pentru că imaginile merită să fie văzute.

Răbdare, vă rog, voi updata pe cât pot această secţiune, dar materialul este enorm. Îi sfătuiesc pe cei pe care imaginile îi vor stârni să caute singuri mai departe, în primul rând la Corning Museum of Glass (http://www.cmog.org/) şi la alte muzee ale sticlei. (inclusiv Wikipedia, linkurile către muzee ale sticlei)

Aici puteţi vedea mostre de :

   ♣ Sticla venetiana   C04

  ♣  Gravură: o minunăție de gravură tridimensională semnată Laurence Whistler: Salisbury Cathedral

s2

♣DALE CHIHULY, unul dintre cei mai importanţi artişti în sticlă contemporani

Lino Tagliapietra

Artist italian, născut în 1934 în chiar inima sticlăritului veneţian, Murano, Lino Tagliapietra şi-a început ucenicia de sticlar la 11 ani şi a obţinut calificarea de „maestro” la 21 de ani, în atelierul maestrului Archimede Seguso (atelierul continuă să existe şi în prezent, sub denumirea de Archimede Seguso SRL).

Fiind un meşteşugar desăvârşit în tehnicile veneţiene, Tagliapietra a contribuit la ridicarea ştachetei în arta sticlei, impunând standarde ridicate ale realizării artizanale. Către mijlocul anilor ’80 Lino Tagliapietra face pasul de la tradiţionalul meşter sticlar veneţian către artistul independent, deschizându-şi un studio în care îşi produce propriile creaţii.

♣ Glass Collection Galleries

Sunt colecţii de sticlă ale probabil celui mai mare muzeu al sticlei din lume, Corning Museum of Glass. Puteţi vedea aici şi o evoluţie în timp a sticlăritului, din antichitate până astăzi, cu informaţii detaliate despre fiecare epocă în parte.  Muzeul este, de asemenea, o preţioasă sursă de documentare în domeniu, având o secţiune de Glass resources ce conţine între altele un dicţionar al termenilor din domeniul sticlei, filmuleţe despre cum se face sticla, publicaţii de profil şi informaţii diverse despre sticlă. Pentru cei interesaţi e o utilă bibliotecă la îndemână; doar timp să aveţi să rătăciţi prin site.

Dacă doriţi să vedeţi artă contmporană a sticlei, atunci muzeul vă conduce la:

♣ Contemporary Glass Gallery

Leave a Reply